Hvordan redigerer jeg tekst på min Joomla! webside?

Joomla er et meget stærkt værktøj, når det kommer til administrering af din webside. En Joomla! webside kan opsættes på rigtig mange forskellige måder og hver eneste side på din webside kan være opsat forskelligt.

Joomla er speciel i sin opsætning, da der ikke eksisterer deciderede sider, men artikler.

Disse artikler indeholder teksten og billederne, der vises på siden.

En artikel kan være tildelt en kategori og denne kategori kan derfor have flere artikler.

For at vise artiklerne på din webside, er der oprettet et menupunkt i menuen. Dette menupunkt er sat til at vise artikler inden for en bestemt kategori.

Et eksempel på en kategori kan derfor f.eks. være Forside. Kategorien Forside kan indeholde flere artikler, der så vil blive vist på siden som blokke eller spalter.

Ved brug af spalter og blokke kan man nemmere opdele en webside, så din besøgende ikke bliver ramt af en mur af tekst. Små afsnit af en bestemt bredde gør det mere attraktivt og overskueligt for din besøgende at læse. Hvis der tværtimod er lange linjer og meget tekst uden afstand vil det være hårdt for din besøgende og de vil fravælge at læse teksten. Derfor er denne opsætning med blokke eller spalter smart, da du beholder interessen hos dine besøgende.

Hvor finder jeg artiklerne?

På din administrationsside – efter du er logget ind – finder du en menu helt i toppen. I denne menu står der Indhold et sted. Hvis du klikker på denne vil der komme en menu ned, hvor du her skal klikke på Artikler.

På denne nye side kan du se alle artikler på hele siden.

Filtrer eller søg

Hver artikel har en overskrift, der hjælper dig med at finde den rette tekst. Dog kan det være svært at finde den blandt de mange artikler, derfor har du mulighed for at sortere eller søge efter en bestemt artikel.

Du kan finde artikler frem af en bestemt kategori – det gør det nemmere da du i så fald kun ser artikler for den bestemte side, du gerne vil redigere.

For at vælge kategorien skal du trykke på Søgeværktøjer, hvorefter et felt med flere menuer vil komme frem herunder.

I menuen Vælg kategori kan du vælge den kategori du ønsker. Listen vil herefter blive filtreret.

Du kan nu klikke ind på den artikel du gerne vil redigere.

Redigering af artikel

Når du er kommet ind på siden, hvor du kan redigere din artikel ser du en teksteditor. I denne teksteditor finder du den eksisterende tekst, hvor du kan rette i den. Over teksten finder du nogle værktøjer til formatering af din tekst. Her kan du lave overskrifter, links, fed tekst, understreget og kursiv tekst. Vi anbefaler dog at man undlader at ændre på skrifttype, farve og skriftstørrelse. Dette er noget designet på siden nok skal tage sig af.

Når du er færdig med redigering af din tekst og gerne vil gemme eller se dine ændringer skal du trykke på Gem eller Gem og Luk.

Ved tryk på Gem, gemmer du blot dine ændringer. Du bliver i selve artiklen, så du kan redigere videre, hvis du ønsker det.

Gem og luk derimod, gemmer og lukker din artikel, så du igen befinder dig ude på listen over artikler.

Når du er sikker på at du er helt færdig med redigering af artiklen skal du trykke på Gem og luk, da det låser artiklen op.

Når du først går ind på artiklen for at redigere den, låser du artiklen, så andre brugere ikke kan få adgang til den. Dette er for at sørge for at brugere ikke overskriver hinanden arbejde, hvis de ender med at arbejde på samme artikel.

Hvis du ikke trykker Gem og luk, vil artiklen derfor være låst af dig indtil du igen går ind på den. Det er derfor god praksis at sørge for at lukke artiklen rigtigt.

Du vil nu kunne se dine ændringer ude på siden.